Stats: 385.999
Afscheid van een vriend
Geplaatst: 30-03-1998
Aangepast: 21-02-2019

Voor ouders die een zelfstandig beroep uitoefenen, kan een poetsvrouw een welgekomen hulp betekenen. Je wordt een beetje verlost van huiselijke taken, en de kinderen breken tenminste het huis niet af ... Zo was het bij ons vroeger ook. Lena was zo'n beetje de tweede moederfiguur.

Op het ogenblik dat ik het huis verliet vertelde mijn moeder dat ze voortaan zelf wel de was en de plas zou verwerken. Haar job als zelfstandige was ondertussen geëindigd, en de properste van het huis ging trouwen!! Dit heeft onze vriendin eigenlijk nooit goed begrepen. Het zou ook jaren duren vooraleer ik ze opnieuw ontmoette. Op een bepaald ogenblik hoorde ik via mijn moeder dat Lena zeer ernstig ziek was. Een kanker had haar in de macht.

Bijna een jaar nadien stelde ik mijn broer voor om toch een bezoekje te brengen aan haar, want per slot van rekening heeft ze ons deels opgevoed. Beleefdheid is wel het minste wat je kan tonen. Op een augustusdag belde we aan. De eerste blik liep van hart naar hart. Ze was verouderd, heel erg. Haar levenslicht straalde als een uitgestorven kaars en ik zag onmiddellijk dat ze nieuwjaar niet meer zou halen. Nochtans brandde ze van verlangen en vertelde ze ronduit haar plannen voor de volgende jaren.

Het viel direct op dat de taal waarmee ze sprak niet meer vergelijkbaar was met vroeger. Haar stem droeg warmte, respect en vooral liefde uit. Bewonderingswaardig als je merkte hoe een mens veranderen kan. Onze gesprekken eindigde met de woorden:

We komen zeker nog terug hoor. We zijn blij jou nog eens mogen ontmoet te hebben!

Ik vertelde in de auto mijn ervaringen aan mijn broer. Hij keek een beetje ontsteld in mijn richting en vroeg waar ik dat in Godsnaam vandaan haalde? Hij had niks gemerkt. Ergens in oktober liep het bericht binnen dat Lena niet meer uit bed kon. Een simpele ziekte vloerde haar volledig. Ik bracht haar opnieuw een bezoek en mijn vorige gevoelens bevestigden de vroegere versie.

Haar lichtje werd almaar kleiner, het levenslicht straalde steeds minder energie uit. Net voor kerstmis schreef ik haar een brief vanuit onze familie om haar ondanks alles een zeer liefdevol le kerst toe te wensen. Net voor nieuwjaar liep ik opnieuw bij haar binnen. Ze lag in bed en dit keer keken onze beide ogen elkaars in de ziel. Ze wist wat haar te wachten stond en nam afscheid op een heel stille manier, maar in diepe dankbaarheid om wat ze in die paar bezoeken van me had mogen ervaren.

Net na nieuwjaar stierf ze, net zoals ik in augustus had voorspeld. Begin januari op een donderdag zou de uitvaart plaatsvinden. Dit keer was ik eigenlijk te laat in de overvolle kerk. Er stond niks anders op dan de dienst rechtstaande te beleven. Na een kwartiertje gebeurde er iets heel diep in mijn hart. Een enorme gloed van warmte kroop in mijn lichaam. Ik schrok in eerste instantie maar die hitte liep over van genegenheid, van liefde, van enorme blijdschap en plots voelde ik Lena.

Mijn ogen werden de hare en ik keek op een heel andere manier naar de mensen. Ik begreep hun verdriet niet meer, want ze was eindelijk bevrijd van dit aards bestaan. Ze was volstrekt gelukkig. Ik voelde opnieuw haar dankbaarheid en liefdevolle genegenheid. Deze ervaring is niet met een pen uit te schrijven omdat de energieën zo intens, zo rijk, zo diep en zo liefdevol waren dat juiste woorden niet eens bestaan om dit gevoel uit te drukken.

Na een kwartiertje voelde ik haar wegvloeien. Toen besefte ik pas wat me werkelijk was overkomen. Ze staat in mijn hart gegriefd en ik ben haar bijzonder dankbaar om dit te mogen ervaren hebben. Na de kerkdienst wilde ik het iedereen vertellen. Mijn hart brandde om mijn ervaring rond te strooien. Ten slotte deed ik het niet. De wonden waren bij de andere mensen nog te vers. Het verdriet nog te intens ...

Persoonlijk betekende dit voor mij het bewijs dat onvoorwaardelijke liefde een rechtstreeks poort geeft naar Hemelse ervaringen. Leef vanuit dit standpunt, creëer zo'n lieve wereld om je heen zodat je zesde zintuig de mogelijkheid krijgt zich te ontwikkelen. Uw oogst zal bijzonder rijk worden en je toekomst bewuster, liefdevoller en veel intenser.

Hou van elkaar!

Plaats een reactie op deze pagina

Lees even wat je wel/niet bij een reactie kunt plaatsen.


Optie: Je reageert op Nummer 

Je naam (of alias)
  Verplicht

Je e-mailadres (alleen voor admin)
  Verplicht

Optie:
Je website link die geplaatst mag worden

Te plaatsen reactie

↑ Naar Top ↑