Stats: 386.002
Afslanken
Geplaatst: 24-09-1994
Aangepast: 21-02-2019

Eten is emotie

Dat is de basis van alle eetproblemen.

Alles wat je in je mond stopt wordt onbewust gekoppeld aan het ontvangen van "erkenning, waardering en liefde". Want als we bang zijn om iets te verliezen, gaan we dat compenseren met een hunkering naar waardering of liefde door iets in onze mond te stoppen. Als baby hebben we op de moedertepel gezogen. We kregen lichaamswarmte, warme melk en een goed en voldaan gevoel.

Nu we ouder zijn, zoeken we nog steeds onbewust naar deze warmte, erkenning en liefde.
En als we bang zijn om deze niet te vinden, gaan en willen we dus onbewust eten.

Eten wordt daarnaast gekoppeld aan gezelligheid (sociaal samenzijn).

Afwijkingen in het etenspatroon wordt vaak gekoppeld aan een afwijing in je opvoeding.

Over op de weegschaal staan

Een advies voor mensen die niet een lichamelijke aandoening hebben t.a.v. lichaamsgewicht:

Aals je (te vaak) op de weegschaal gaat staan kan dit een obsessie voor je worden. Daarna ga je er een “waardering” aan geven. Je gevoel wordt dus gekoppeld aan een getal, (gewicht). En als het getal hoger is dan je had verwacht, zal het je weliswaar “een niet prettig gevoel geven”. Voor omgekeerd geldt hetzelfde. Als het getal lager is, zul je weliswaar “een prettig gevoel” krijgen.

Het op de weegschaal gaan staan gaat juist de controle over je gewicht tegenwerken. Waar het bij het controleren over je lichaamsgewicht om gaat is “je gevoel” omtrent een situatie. We kennen allemaal het “lekker iets weg-eten” als we een rotdag hebben gehad. Je koppelt als het ware “een gevoel” aan eten. Vergelijkbaar is het troosten van een baby, aan de moederborst en iets mogen drinken.

Als je aan je “controle of eten” wilt werken, dien je aan je controle over je gevoel te werken. Een gevoel is een gevoel. Dit kun je niet zomaar beïnvloeden. Maar wat je wel kunt doen is je gevoel koppelen aan “voel ik me te zwaar of te licht”. Zeg maar het aanvoelen van je lichaamsgewicht zonder weegschaal.

Een proces van tevreden zijn met je lichaam begint bij het tevreden zijn met je gevoel voor je lichaam. Als je jezelf liefdevol waardeert voor het feit dat het “goed” voelt dat je “te zwaar” of “te licht” voelt ben je op een eerste stap naar erkenning van je gevoel en dus lichaam. Acceptatie is het toverwoord.

Te veel of te weinig eten is een vertaling van vechten tegen een (meestal) vroeger gevoel

Wat kun je het beste wel/niet doen

1: Ga nooit op een weegschaal staan tenzij dit om medische redenen bij bijvoorbeeld een arts, keuring of hulpverlener wordt gevraagd.

2: Ga af op je gevoel bij “het eten”. Als je weer een zak chips opeet, straf jezelf dan niet tijdens het eten en ook niet na het eten met een spijt of rotgevoel. Zeg dan tegen jezelf. Morgen zal ik misschien andere keuzes maken. Benader dus elk evaluatie moment van eten met “een positief” gevoel en straf jezelf niet. Jezelf straffen brengt en behoud je in een vicieuze cirkel.

3: Als je vindt dat je te zwaar weegt (aanvoelt), dan zal dat redenen hebben. Misschien kun je liefdevol tegen jezelf zeggen dat je bedankt voor dit gevoel, dat je dit teken krijgt. Erken je signalen in jezelf. Wees lief voor je gevoel, je signalen, ze komen niet voor niets.

4: Heb geduld met jezelf en je gevoel. Als je er tijdsdruk op legt, zal het zeker niet lukken.

Uiteindelijk zul je zien dat veel gevoelens omtrent eten kunnen veranderen. En nadat gevoelens veranderen en je nog steeds niet op die weegschaal staat, zal het lichaam zich aanpassen aan de erkenning van je liefdevolle gevoelens voor je lichaam. Het zal niet zoveel calorieën meer nodig hebben.


Afvallen

Indien je 1 tot 1,5 kg per maand wilt afvallen en toch gezond wilt blijven kun je onderstaande handleiding aanhouden. Gegarandeerd succes.

 • Voor zowel mannen als vrouwen bij 1 uur continu bewegen per dag.
 • Voor lichaamslengte tot 1,95 meter.

Ochtend (10:00 uur)

 • 1 Multi Vitamine pil.
 • 1 Schaaltje yoghurt met zemelen.
 • 1 Of meerdere kopje(s) groene thee.

Begin middag (13:00 uur)

 • 2 Bruine broodjes met kaas (en mosterd).
 • 2 Eitjes (gekookt) met wat zout.
 • 1 Stukje fruit.
 • 1 Of meerdere kopje(s) groene thee.

Avond (18:00 uur)

 • Warme maaltijd op een boterhambordje.
 • 1 Of meerdere kopje(s) groene thee.

Algemeen

 • Minimaal 60 minuten per dag (bewegen), bijvoorbeeld wandelen.
 • Geen alcohol, suiker en melk gebruiken.
 • Je mag onbeperkt blanco rijstwavels eten (dus niet met een laagje kaas etc).
 • Bij de warme maaltijd dien je ook groente te eten.

Plaats een reactie op deze pagina

Lees even wat je wel/niet bij een reactie kunt plaatsen.


Optie: Je reageert op Nummer 

Je naam (of alias)
  Verplicht

Je e-mailadres (alleen voor admin)
  Verplicht

Optie:
Je website link die geplaatst mag worden

Te plaatsen reactie

Ook van deze auteur

Helpt

Artikelen

Blog

Poëzie

Video

Foto

Internet

↑ Naar Top ↑